Techmerken Siemens, Intel, Cisco en GE koplopers in social media (video)

Techconcerns blijken in het B2B-segment vaak koplopers in het adopteren en integreren van social media in de organisatie. Op basis van een strategie en visie worden de verschillende social media-kanalen gericht ingezet.

Siemens lanceerde nog niet zo lang geleden Plantville (zie video), een online game dat het werk van een plant manager simuleert. Deelnemers worden uitgedaagd om zowel efficiënt als duurzaam te produceren en zijn tegelijkertijd eindverantwoordelijk voor de fabriek.

Een ander voorbeeld is General Electric dat met het social media-platform NetMark wereldwijd marketeers met elkaar verbindt. Of Intel die met een geslaagde YouTube-campagne laat zien wat de impact van technologie is.

Twitter-chats

De voorbeelden geven al aan dat er ontelbaar veel praktische toepassingsmogelijkheden zijn van social media binnen techconcerns. Wat ze gemeen hebben is dat social media meestal op strategisch niveau is verankerd en vanuit de top van het bedrijf wordt gestimuleerd.

Bij Cisco zijn CEO, CTO en andere chiefs zelf actieve bloggers die op Twitter ook discussies initiëren. Ook management en medewerkers stellen en beantwoorden vragen en reageren snel op opmerkingen die met betrekking tot de onderneming worden gesteld. Er worden ook discussies rond speciale hashtags georganiseerd die zelfs op vooraf geplande momenten plaatsvinden zodat geïnteresseerden actief kunnen deelnemen. Voor ondernemingen die in de Verenigde Staten nation wide opereren zijn deze zogeheten Twitter-chats de oplossing om de verschillende tijdzones te overbruggen.

# Hashtag

In Nederland zijn er nog geen bekende voorbeelden van techbedrijven die ook via Twitter chatten. Het organiseren van thema’s rond een specifieke hashtag gebeurt wel. Siemens maakte voor de Safety & Security beurs in Amsterdam een speciale #hashtag die zo’n 1.000 keer werd gebruikt . ‘Daarmee was het experiment van de industriedivisie van Siemens Nederland een succes’, zegt Frans Pieter de Jong, marketing communicatieadviseur bij de sector Industry en onder andere werkzaam voor de divisie Building Technologies.

Het idee om social media tijdens de beurs te lanceren was nieuw. ‘De RAI, waar het event plaatsvond, was er nog niet mee gekomen’, zegt De Jong. ‘Maar haakte wel direct aan toen wij het initieerde.’ Met name de wisselwerking tussen online en offline kwam goed uit de verf, vindt hij. ‘Persoonlijk contact en via Twitter versterkten elkaar. Bedrijven die door middel van tweeten al met elkaar in contact waren gekomen, zochten elkaar op de beursvloer ook op. Daarmee gaat netwerken sneller dan de traditionele vorm zoals we die kennen. Mede daarmee bewijst een medium als Twitter in deze situaties z’n voordeel.’

Beeld en bron hashtags Cisco: Mashable

Advertenties

Over Marguerite Tachet
@B2Bjournalist, techblogger, contentmanager, helpt (technische) B2B met content en sociale media.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: